02 oktober, 2005

Pandoras æske med musik

Her til aften har jeg leget lidt med Pandora.com og det er en oplevelse alle burde unde sig selv.

Pandora er en online radio station baseret på teknologi fra The Music Genome Project. "The Music Genome Project" består fa en gruppe mennesker der har analyseret en stor mængde musik og vurderet den inden for en mængde parametre. Ideen er at deres analyse munder ud i en slags DNA aftryk for de enkelte musik stykker og det er så muligt at se "slægtskab" mellem musikken. Det er denne teknik Pandora benytter sig af og udvælger musik til en ud fra ens musik sang.

Brugen af Pandora er utrolig simpel. Når man åbner siden bliver man præsenteret for et eneste simpelt spørgsmål, "Giv os navnet på en kunstner eller et stykke musik du kan lide?". Baseret på ens svar bliver der dannet en radiostation der kun spiller musik der minder om ens svar - og det virker overraskende godt. Man kan danne så mange radiostationer som man ønsker, så der er rig mulighed for at udforske.

Det er også muligt at uddanne radiostationen, hvis der bliver spillet numre man ikke bryder sig om kan man fravælge sangen og Pandora springer videre til en ny. Det er også muligt at makere sange som nogle man særligt godt kan lide. Men indtil videre er det ganske få numre jeg har fravalgt - altså Pandora gør et godt stykke arbejde og vælge umiddelbart numre jeg godt kan lide.

Min første radiostation blev dannet ud fra U2 og resultatet var et antal sange jeg aldrig har hørt før, men som var ganske gode. Mit næste forsøg var Faithless og inden for 3 sange blev der spillet et Basement Jaxx nummer, godt gået og de andre sange var helt i ånden. Næste forsøg skulle være lidt udfordrene og jeg skrev Röyksopp og igen en række sange inden for genren og de fleste nogle jeg aldrig har hørt før. Overraskelsen var da min Röyksopp station pludselig spillede Daniel Bedingfield, den havde jeg ikke lige ventet, men valget holder. Jeg kan vældig godt lide både Röyksopp og Daniel Bedingfields musik og det er der måske altså en god grund til, ihvertfald ifølge "The Music Genome Project".

Den bedste ting med ved Pandora er selvfølgelig at få spillet musik der falder i ens smag, men det er næsten lige så vigtigt at blive præsenteret for en masse musik man ellers aldrig ville have hørt. Og det er netop det der danner grundlag for Pandoras forretningsmodel, det er billigt, $36 om året, for at abonnere på Pandora og når man hører en sang man godt kan lide kan man klikke på sangen og så er der direkte links til at købe den hos iTunes eller Amazon.

De første 10 timer er gratis, så der er masser tid til at lege og vurdere om Pandora er pengene værd. Jeg har ikke bestemt mig endnu, men jeg har været godt underholdt indtil videre.

Jeg bliver også nød til at nævne Last.fm som minder rigtig meget om Pandora, det er også en personlig radio station der forsøger at blande musik der falder i ens smag. Forskellen på Pandora og Last.fm ligger i det der ligger til grund for udvælgelsen af musikken, hvor Pandora vurderer musikken ud fra en masse parametre er Last.fm baseret på et socialt netværk og de udvælger at sange baseret på de sange man godt kan lide og sammenligner så med andre Last.fm brugeres musik valg og kan så ud fra dette udvælge numre der bør falde i ens smag. På Last.fm er det i bund og grund deres brugere der hjælper hinanden til at blive introduceret til ny musik.

Last.fm spiller mere variet musik, de prøver at skabe det brede billede af ens musik smag og kan alstå godt finde ud af at spille U2 og Röyksopp på den samme radiostation. På Pandora har man flere radiostationer der dækker hver sin genre. Denne forskel tror jeg er grunden til at det tager lang tid at uddanne Last.fm og at Pandora kan give gode valg fra starten.

Det er nogle måneder siden jeg legede med Last.fm og deres evne til at udvælge musik bør selvfølgelig blive bedre med tiden, så jeg må hellere tage et kig igen inden alt for længe. En ting jeg vældig godt kunne lide ved Last.fm var at en radiostation blev udsendt som en mp3 stream og man derfor kunne lytte til den i ens foretrukne media player, Pandora fungerer kun igennem en browser da afspilleren er baseret på Flash.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar