17 januar, 2008

His Dark Materials aka Det Gyldne Kompas

Min søster gav mig His Dark Materials trilogien af Philip Pullman i julegave inkl. tur i biografen når første bog var læst. Den første bog hedder Northern Lights men er bedre kendt som Det Gyldne Kompas og er blevet filmatiseret under dette navn og har kunnet ses i de københavnske biografer siden jul.

Heldigvis nåede vi begge at læse første bog og også bind 2 før vores kalendere passede sammen og vi fik set filmen på den sidste (eller måske næstsidste dag den gik i Palads.

Først, bøgerne er virkelig virkelig gode, forfatterens fantasi er fantastisk og historien hænger virkelig godt sammen og løber faktisk igennem alle 3 bind uden rigtige afslutninger imellem de enkelte bind, der er ihvertfald de vildeste "cliff-hangers" så man er straks i gang med næste bog.

Historien handler om pigen Lyra som lever i en verden meget lig vores men alligevel meget forskellig, men det må I selv læse eller se på film - tag og læs bøgerne først og vent med at se filmen til den kommer på DVD engang om nogle måneder.

Filmen er meget lig bogen, men alligevel meget forskellig. Historien er selvfølgelig den samme, men der er for alvor lavet om i kronologi og nøgle scener for at få plads til første bind af trilogien i en normal spillefilms længde og rent faktisk slutter filmen en godt stykke før første bogs slutning. Derudover så foregår alt i et hæsblæsende tempo for at kunne nå at fortælle alle de vigtige dele af historien og der bliver også skippet henover nogle scener.

MEN, det er en rigtig god film og imponerende lavet med computer skabte figurerer i stort set alle scener, hvilket også er nødvendigt for at skabe den verden Lyra lever i.

Som sagt, kom i gang med at læse bøgerne hvilket ikke vil tage lang tid da jeg garanterer at I bliver grebet af fortællingen og se filmen når bøgerne er sunket til bunds. Jeg tror det var lidt for tidligt for min søster og mig selv, da alt stod klart i hukommelsen og man hurtig kom til at hænge fast i de ting der var anderledes.

P.S. Billedet ovenfor er ikke af Det Gyldne Kompas men et jeg tog da jeg var i London af John Harrisons timekeeper H4 som jeg af en eller anden grund har som billede når jeg læser om Althetiometeret (Det Gyldne Kompas) i bøgerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar