26 januar, 2005

Trådløst netværk

I forbindelse med at vi i andelsboligforeningen Århus-/Jelligegade har fået fælles internet forbindelse har jeg skrevet nedenstående indlæg omkring trådløse netværk. Da jeg af og til får spørgsmål om dette emne har jeg valgt også at offentliggøre indlæget her.

I forbindelse med det nye internet er der Der er nok en del af jer der overvejer eller allerede har valgt at ville køre trådløst netværk (også kaldet WiFi) i jeres lejligheder. Jeg vil i den forbindelse give forsøge at give et par tips.

Et trådløst internet giver jo en del fordele, man behøver ikke at trække kabler i lejligheden og hvis man har en bærbar computer tilfører det ekstra værdi at kunne bevæge sig rundt og arbejde hvor man vil.

Men det er vigtigt at sikre sig. Som de fleste har bemærket var der for et stykke tid siden meget fokus på sikring (eller mangel på samme) i den danske presse og med rette. I et delt netværk er det endnu vigtigere at alle tager deres ansvar alvorligt - det er vigtigt at sikre sig selv og dermed også sine naboer.

Jeg har fundet denne artikel i ComON og den er en god gennemgang af de ting man skal gøre for at sikre sig. Kvaliteten af PDF'en er desværre ikke alt for god, men jeg håber at I kan læse den - har dog selv haft success med at skrive den ud på et A4 ark.

For at komme i gang med trådløst netværk skal man have 2 komponenter:

  • Trådløst Access Point - det er denne komponent der skaber det trådløse internet. (Eksempelvis: Linksys Wireless-G Broadband Router WRT54G)
  • Trådløst netkort - det er denne komponent der skal installeres i computeren der skal på det trådløse netværk, hvis man har flere computere skal de alle have et sådan trådløst netkort.

    Der er flere måder et sådan netkort kan installeres på, f.eks. via USB (eksternt), PCI (internt) og PCCARD (bærbare). Hvilken der passer bedst hos jer må I selv finde ud af, men jeg har forsøgt at indikere forskellen mellem de forskellige typer kort.

    USB kan bruges både på stationære og bærbare computere og kan måske være den bedste løsning hos de fleste da man let kan flytte den mellem computere og ikke skal åbne sin computer for at installere netkortet. Ulempen er dog at man har en ekstra ekstern kasse forbundet til computeren, det har dog ikke stor betydning ved stationære computere. (Eksempel: Linksys WUSB54G).

    Hvis man har en bærbar vil jeg dog anbefale et PC-CARD (hedder også PCMCIA nogle steder) da det er let at installere og ikke fylder meget efter installation. (Eksempel: Linksys WPC54G).

    Hvis man har en stationær computer kan man også vælge at installere et PCI kort, det kræver dog at man skal åbne computeren for at installere kortet. (Eksempel: Linksys WMP54G).

Jeg har i det ovenstående kun refereret til Linksys produkter hvilket kun er et udtryk for at det er de produkter jeg personligt har mest erfaring med. Men jeg har også haft gode erfaringer med produkter fra eksempelvis D-Link og 3Com, men det vil være for omstændeligt at finde links til alle produkter. Der er mange der leverer komponenter til trådløse netværk, så snak med jeres bekendte eller med personalet i butikken hvor I vælger at købe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar