26 januar, 2005

Sikkerhed

I forbindelse med at vi i andelsboligforeningen Århus-/Jelligegade har fået fælles internet forbindelse har jeg skrevet nedenstående indlæg om at sikre sin computer. Da jeg af og til får spørgsmål om dette emne har jeg valgt også at offentliggøre indlæget her.

Når man har en computer der er forbundet til internettet er det nødvendigt at sikre sin computer - både for sin egen, men ikke mindst for vores alle sammens skyld.

Opgaven at beskytte sin computer består af 4 obligatoriske programmer som skal være installeret og sat korrekt op.

 1. Firewall, der beskytter for uatoriseret adgang til din computere udefra.
 2. Antivirus, der beskytter computerens programmer og filer fra at blive inficeret af virus.
 3. Beskyttelse mod spyware.
 4. Bruge sikrere programmer istedet for programmer man ved har sikkerhedsproblemer.

Producenter som Bullguard, Norton og McAfee har produkter der kan tage sig af 3 første punkter, men fælles for disse er at de koster penge.

Men, der findes heldigvis også gode gratis programmer til at løse disse opgaver og jeg vil nedenfor beskrive nogle af disse.

Firewall

Den seneste version af Microsoft XP med Service Pack 2 har en simpel indbygget firewall som faktisk kan klare denne del. Men man kan installere andre produkter for at opnå endnu højere sikkerhed.
 • Kerio Personal Firewall, denne har jeg med success mange steder. Har vundet mange test af effektivitet og brugervenlighed.
 • ZoneAlarm, nok den mest kendte af de gratis personlige firewalls og er også et godt bud.

Anti-virus

Jeg vil kun nævne AVG Antivirus som jeg har haft gode erfaringer med. Den er gratis og bliver opdateret meget regelmæssigt.

Anti-spyware

Dette punkt er en smule sværere at give et fuldstændigt bud på hvordan man beskytter sig, men hvis man er godt beskyttet i de 2 første punkter (og til dels punkt 4) så er spyware problemet ikke så stort.

Men man bør have programmer til at fjerne spyware installeret og køre disse af og til så der kan blive ryddet op, nedenfor er ekspempler nogle af disse.

Fælles for disse programmer er at de skal startes manuelt af og til og at de supplerer hinanden - altså er det ikke nok med et.

Anti-spyware programmer bør køres en gang om ugen.

 • Ad-Aware, det mest kendte og mest effektive af anti-spyware programmerne.
 • Spybot S&D, supplerer Ad-aware og kan fjerne noget spyware som Ad-aware ikke kan.

Sikkere programmer

Microsoft har igennem lang tid haft problemer med at levere sikre programmer til at gå på internettet med, dette gælder både for Internet Explorer, Outlook Express og Outlook. Det skal dog siges at de har skærpet fokus på sikkerhedsproblemerne og arbejdet hårdt på at løse dem.

Get Firefox! Get Thunderbird
Men der findes frie og gratis alternativer til disse produkter. Nogle vil endda mene at disse frie og gratis programmer er Microsofts programmer overlegne, jeg vil nævne et par alternativer.
 • Mozilla Firefox er et alternativ til Internet Explorer, har en masse features som er unik for denne browser. Jeg vil senere lave en mere udførlig beskrivelse af Firefox - for der er ingen grund til at bruge andet.
 • Mozilla Thunderbird er som Firefox et Mozilla projekt og erstatter Outlook Express eller Outlook.
 • Opera en browser der har mange af de gode takter fra Firefox, men i gratis udgaven er man tvunget til at få leveret reklamer i toolbaren. Men ellers et værdigt alternativ. Dem med avancerede mobil telefoner benytter måske allerede Opera som browser, uden at vide det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar