29 marts, 2009

Oslo 2009

I et godt stykke tid har jeg gået og tumlet med ideen om at Oslo kun er et enkelt stop væk fra hvor jeg bor. Jeg kan snildt gå til terminalen i Nordhavnen og så er næste stop Oslo, det skulle prøves og derfor har jeg været nogle dage i Oslo.

Jeg tog afsted med Oslo-båden onsdag aften. Jeg har faktisk aldrig prøvet at sejle længere ture, det længste er vist den gamle natbåd til Bornholm, og aldrig med kahyt, så det var i sig selv en oplevelse. Det er nu en dejlig rejseform, frisk med havluft i håret (hvis man går udenfor) og med god mad og underholdning hvis man har behov for det - og så ankommer man veludhvilet i Oslo dagen efter.

At se Danmark ude fra vandet er en oplevelse, nu er kysten mod Øresund ikke ukendt efter adskillige torsketure, men udsejlingen fra Københavns Havn var nu en flot oplevelse og det var rigtig godt vejr.

From Oslo 2009

Ankomsten til Norge og Oslo var mindst lige så betagende, det er en flot natur og vejret var høj sol og et par graders frost.

From Oslo 2009

Jeg havde ikke nogen faste planer så jeg benyttede det god vejr til at tage toget op forbi Holmekollen og op til Frognersetteren, hvor jeg spiste en rigtig god og kæmpe æblekage til frokost i pejsestuen i restuaranten deroppe. Det er et fantastisk sted at sidde og se ud over fjorden, jeg havde lidt tidsfordriv med så jeg brugte nogle timer deroppe og kunne følge vejret ændre sig, til hvad jeg kunne læse mig til skulle blive sne kaos.

Da jeg gik derfra var vejret nu stadig rigtig fint og jeg besluttede at jeg ville gå turen ned til Oslo, dejlig gå tur og god tid til at se på Nordmænd og deres huse. Undervejs fandt jeg ud af at jeg ville komme rimelig tæt forbi Vigelandsparken, så den nåede jeg også at opleve torsdag. Det er en oplevelse og noget jeg skal have gravet lidt i hvad der kan få en person til at gennemføre en sådan projekt - imponerende og det skal opleves.

From Oslo 2009

Fredag morgen vågnede jeg til der lovede sne kaos, men må nok erkende at hvis det var sne kaos, så har vi set værre i Danmark - dog kørte alle de offentlige busser og tog uden problemer selvom det sneede ganske kraftigt. Snevejr er lig museumsvejr, så jeg tog bussen ud til Fram og Kon-tiki museerne. Fram museet er vældig interessant og selvom der ingen varme er så brugte jeg lang tid der. Kon-tiki museet har varme på, men er desværre slet ikke lige så interessant, men det er nu sjovt at se Kon-tiki og Ra II som man har læst historierne om som lille.

From Oslo 2009

På vej derud havde jeg set at vikingeskibsmuseet ikke lå så langt væk og på vejen tilbage, så der gik jeg til og må sige at de vikingeskibe de fremviser er i en helt anden stand end dem der har på museet i Roskilde. Derudover har de vogne og slæder som også er vældig godt bevaret. Meget meget interessant.

Lige ved siden af vikingeskibsmuseet ligger Folkemuseet (tror jeg nok) som er en blanding af Frilandsmuseet og Den gamle by i Århus. Der har de en gammel bevaret stavkirke som jeg også måtte se, samtidig var det faktisk også ret interessant at se hvordan de gamle lofter ("hytter") fra middelalderen er tilpasset klimaet i Norge, det er vigtigt at kunne komme ind selv om det har sneet meget og det er rart at have nogle overdækkede svalegange hvor man kan være i ly for vejret og sikkert også have ting opbevaret.

From Oslo 2009

Jeg havde købt et Oslo pas for dagen og en af de ting der følger med, udover adgang til museer og offentlig transport var også en guidet Munch og Ibsen rundvisning, så den hoppede jeg med på og fik så set et af Munchs Skriget og hørt om Ibsen, kongehuset, Ibsen og Ludvig Holberg.

From Oslo 2009

På min gå tur tilbage fra Vigelandsparken var jeg kommet forbi restuarant Bølgen og Moi som en af min kolleger har anbefalet og den spiste jeg på fredag aften. Vældig god mad og yderligere en rigtig god stemning.

Lørdag var stille dag, lidt trasken rundt i Oslo og kigge på butikker og byen. Ikke rigtig noget at berette.

Søndag (i dag) er afrejse dag men først kl. 17, så jeg sov længe og læste min bagage inde på færgeterminalen. Så var der tid til at nå et bådtur rundt i fjorden og få set Oslo lidt udefra. Desuden brugte jeg lang tid på Akershus, selve bygningen var desværre vinterlukket, men anlægget var imponerende.

From Oslo 2009

Sejladsen ud af Oslo fjord foregik i nær havblik og igen med høj sol, der var kamp om liggestolene på dækket og Norge ser nu rigtig godt ud, sådan ude fra vandet og med en smule sne på klipperne.

From Oslo 2009

Nu sidder jeg i min kahyt på Oslo båden på vej hjem og har det rigtig godt efter at have oplevet en masse og have slappet fuldstændig af undervejs.

From Oslo 2009
From Oslo 2009

Ingen kommentarer:

Send en kommentar